Tags:
Kecantikan Kesihatan

Merawat Jerawat Hormon.

Merawat Jerawat ‘hormon’

Kebanyakan kes radang jerawat adalah “hormon” di alam semula jadi – iaitu, ia berlaku dalam remaja perempuan dan wanita, dan diburukkan lagi oleh perubahan hormon seperti orang-orang yang berlaku semasa kitaran haid. Bagi wanita-wanita ini, dermatologi selalu memilih untuk menetapkan sama ada pil perancang oral atau ubat lain yang disebut spironolactone.

Kini terdapat tiga kontraseptif oral yang diluluskan secara khusus oleh FDA untuk merawat jerawat di kalangan wanita: Yaz, Estrostep, dan Orto Tri-Cyclen. Hanya pil yang menggabungkan hormon wanita estrogen dengan versi sintetik hormon progesteron lelaki, progestin, boleh menstabilkan perubahan hormon dengan cara yang boleh merawat jerawat.

Pil perancang adalah rawatan yang sangat berkesan untuk jerawat dalam ramai wanita, tetapi anda perlu memberikan mereka masa untuk bekerja, kata Bethanee Schlosser, MD, penolong profesor dan pengarah kulit program kesihatan wanita di jabatan dermatologi di Feinberg School Universiti Northwestern ini Perubatan. “Saya meminta pesakit untuk memberi pil sekurang-kurangnya tiga bulan penggunaan sebelum menilai kesannya. Itulah apabila kajian mendapati perbezaan yang ketara antara plasebo dan pil perancang. Ramai pesakit pergi untuk mendapatkan faedah lagi pada kira-kira enam bulan keluar. Ini bukan satu proses semalaman. “

Sesetengah wanita mungkin lebih suka untuk tidak menggunakan pil perancang, atau tidak perlu mengambil mereka kerana mereka adalah perokok atau sebaliknya risiko yang tinggi. Wanita-wanita, dan juga orang-orang yang hanya mendapat sebahagian bantuan jerawat dari kontraseptif, sering ditetapkan ubat yang bernama spironolactone.

Ubat ini adalah diuretik – iaitu, “pil air” yang menyebabkan kerap membuang air kecil. Ia juga menyekat reseptor hormon lelaki, yang memoduletkan pusuan hormon yang boleh merangsang pengeluaran minyak, menyebabkan jerawat. Spironolactone tidak diluluskan oleh FDA untuk merawat jerawat dan mungkin tidak akan, Schlosser berkata, kerana sebagai ubat generik ada sedikit motivasi untuk pengilang untuk membayar untuk ujian yang diperlukan untuk pergi melalui proses kelulusan. Tetapi yang paling dermatologi bersetuju bahawa ia berfungsi dengan baik sebagai rawatan jerawat.