Kecantikan Kesihatan

Merawat Jerawat Comedonal

Merawat Jerawat Comedonal

Kebanyakan kes jerawat comedonal sederhana berlaku di kalangan remaja dan golongan muda, dan ini biasanya boleh dirawat dengan krim tradisional topikal dan gel.Yang paling biasa ini adalah retinoids, seperti Retin-A, Differin, Renova, dan Tazorac.Mereka bekerja dengan sekatan liang tersumbat.

Dermatologi sering akan menggabungkan retinoid topikal dengan antibiotik lisan, seperti doxycycline, tetracycline, erythromycin atau minocycline, yang membunuh bakteria yang menyebabkan keradangan di sekitar liang disekat.

“Ini jenis rawatan memberi tumpuan kepada remaja, yang biasanya mempunyai tempoh setahun untuk empat tahun apabila mereka memecah keluar kerana perubahan paras hormon dan pengeluaran minyak meningkat, dan dalam beberapa kes, genetik,” kata Amy Taub, MD , pengasas dan pengarah perubatan Advanced Dermatologi di Lincolnshire, Ill Taub juga merupakan profesor klinikal pembantu dermatologi di Feinberg School Barat Laut Universiti Perubatan.

Setiap satu daripada antibiotik telah menetapkan sendiri kesan-kesan sampingan – doxycycline menyebabkan sensitiviti matahari, sebagai contoh, dan tetracycline boleh menyebabkan kuning gigi pada kanak-kanak – jadi dermatologi akan bekerjasama dengan pesakit-pesakit mereka untuk membantu memilih antibiotik yang paling sesuai untuk mereka.

Ringan kepada sederhana jerawat comedonal sering boleh menjadi lebih teruk dengan pencetus luaran, seperti gel rambut dan solek. “Sebahagian daripada makeups dan gel begitu occlusive bahawa apabila seseorang itu berhenti menggunakan mereka, jerawat hilang,” kata Macrene Alexiades-Armenakas.